';
  • Espresso bar
  • Sezení u stěny
  • Espresso bar a stůl s výhledem
  • Rostliny
  • Cuppingová část
  • Pražící prostor
  • Detail sezení
  • Vizualizace_espresso bar
  • Vizualizace- cuppingová část a školící bar
  • Vizualizace-Nadhled do pražírny
  • Vizulizace-Školící bar
  • Vizulizace-Školící bar
Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Popis projektu
ZÁMĚR
Na začátku projektu stáli kamarádi baristé a jeden z prvních pražičů výběrové kávy v jižních Čechách, kteří chtěli spojit celý proces kávové kultury od pražení, přes přípravu až k její konzumaci na jednom místě. Rozhodli se tudíž pronajmout si prostor v nepříliš luxusní části města České Budějovice u nádraží a vnést do místního prostředí příhodné místo pro nákup kávy nejen hotové s sebou třeba do vlaku, ale hlavně zrnka kávy na domu. A tak vznikl koncept espresso baru s pražírnou Kmen.
KONCEPT
Koncept návrhu samotného řešení interiéru je spjat s hlavní charakteristikou kávy a tou je, že KÁVA JE OVOCE.  Sladká, šťavnatá, voňavá, pokaždé jiná. Ale není to jen plod. Je to také rostlina a její chutě můžou připomínat další a další rostliny a plodiny. Vizuál prostoru se odvíjí od této hlavní idey svou barevností, použitými materiály a doplňky.
NÁVRH
Prostor je rozdělen do několika funkčních částí, což umožnil i samotný výškově členitý a podlouhlý půdorys. Ústředním vstupní a nejníže situovanou částí je samotný espresso bar. Na tmavě zelené stěně jsou rozmístěny police s prodejními sáčky plnými kávy s dalšími doplňky pro domácí přípravu a květiny. Vrchní část je ponechána prezentaci obrazů znázorňující jaké chutě může káva připomínat. Stejná grafika je použita na sáčcích s kávou. U stěny je možné posadit se k malému stolu pro dvě osoby a pohodlně se opřít o dřevěné ,,okenice" s šikmým laťování. Tento prvek se opakuje také na baru, dvířkách regálu nebo čelní stěně pultu u pražičky.
Při vstupu vpravo se nachází prostor pro cupping (způsob degustace kávy). Protože tato událost se nekoná každý den, je možné cuppingový stůl rozdělit na dva nezávislé stoly, které jsou dány pod okna a mohou se využívat k běžné konzumaci. Místnost je osvětlena žárovkami instalovanými na větev, která symbolicky odkazuje k názvu celé společnosti. Tento prostor je od dalšího provozu, kterým je školicí bar oddělen pohodlnou pohovkou v tmavě zeleném provedení.  Školící bar je zmenšená varianta hlavního baru s úplně stejným rozložením a stejným kávovarem. Jak sám název napovídá, koná se zde školení nových baristů.
Velkou část návštěvníkům viditelného prostoru zaujímá část věnovaná pražení a distribuci. Nepřehlédnutelou dominantou je pražička kávy Giesen.
Zadní třetinu půdorysu zaujímá kuchyně, kde se připravují převážně deserty pro Kmen a jinou spřízněnou českobudějovickou kavárnu Café Datel.